Gerje Forrás Nonprofit Kft.

Külterületi hulladékszállítás 2016.01.09.


Hulladékszállítási időpont változása!

Tájékoztatjuk Pilis külterületén élőket, hogy a mai napon 2016. január 9.-én esedékes hulladékszállítást előreláthatólag hétfőn, 2016. január 11.-én végezzük el.

A változás oka, hogy a ceglédi hulladéklerakó az időjárási körülmények miatt nem tudja fogadni a hulladékszállító gépjárműveket. Ennek okán a reggeli órákban megkezdett szolgáltatást le kellett állítanunk, mivel a hulladék nem maradhat a szállítóeszközben befagyás veszélye miatt.

Elnézésüket és megérésüket kérjük!

Gerje-Forrás Nonprofit Kft.

Szelektív hulladékszállítási táblázat 2016.


Házhoz menő szelektív-hulladék szállítás 2016.
Település Hónap
Jan. Febr. Márc. Ápr. Máj. Jún. Júl. Aug. Szept. Okt. Nov. Dec.
Pilis
Nyáregyháza felőli oldal
5. 2. 1. 5. 3. 7. 5. 2. 6. 4. 1. 6.
Pilis
Káva felőli oldal
7. 4. 3. 7. 5. 2. 7. 4. 1. 6. 3. 1.
Tápióság
19. 16. 15. 19. 17. 21.
Nyáregyháza
12. 9. 8. 12. 10. 14.

Hóhelyzet


Az évszaknak megfelelő időjárási körülmények nem mindenkinek okoznak kellemes perceket, az utak csúszósak, nehezen járhatóak. A Városüzemeltető feladata ezen problémák csökkentése, a lehetőségekhez képest legjobb helyzet kialakítása.

A havas-jeges utak síkosság-mentesítése két módszerrel történik. Ahol lehetséges a hóréteg letolásával, illetve lehúzásával (ez utóbbi elsősorban külterületi utakon szükséges), valamint útszóró sóval az olvasztás és jégmentesítés történik.

Figyelemmel kell lenni azonban több fontos tényezőre:

-          Havat tolni kizárólag adott mennyiség felett (4-5 cm) és nem autók által letaposott szakaszokon lehet. Sajnos a nagy autós forgalommal ellátott területeken szinte lehetetlen havat tolni, illetve ezen szakaszokon éjszaka dolgozik a Városüzemeltető.

 

-          Az útszóró só hatása csak -4 °C-ig érvényesül. Ennél hidegebb időszakban a kiszórása értelmetlen, mivel az autók lehordják az útról, mielőtt hatása lehetne.

 

-          A felolvasztott hó, hókása, latyak nem a közlekedés akadályozása végett marad az úton, hanem a kiszórt só további olvasztó hatása miatt. Amennyiben esetlegesen idő előtt letolásra kerül az útról, a só hatása elmarad és az éjszakai fagyok ismét jegessé teszik az utat anélkül, hogy a Városüzemeltető tehetne valamit ellene.

 

-          Sok esetben a jeges- és ónos eső esetén a korábban lehullott hóréteg megtartása a célszerű, mivel az megakadályozza, illetve megtöri a jégfelület folytonosságát.

Előbbiek alapján sajnos tudomásul kell venni, hogy vannak olyan időjárási körülmények, amikor meg kell várni, hogy a természet segítsen a csúszós utak járhatóvá tételében, mivel műszakilag nincs lehetőség másra.

2016. január 3.-óta 22 tonna útszóró só került kiszórásra a Pilis közterületén, ide nem értve az állami utakat, mivel azok síkosság-mentesítéséről a közútfenntartó gondoskodik. A feladatot – a közlekedés szerinti leterheltség figyelembe vételével – folyamatosan végzi a Városüzemeltető.