Gerje Forrás Nonprofit Kft.

Hóhelyzet


Az évszaknak megfelelő időjárási körülmények nem mindenkinek okoznak kellemes perceket, az utak csúszósak, nehezen járhatóak. A Városüzemeltető feladata ezen problémák csökkentése, a lehetőségekhez képest legjobb helyzet kialakítása.

A havas-jeges utak síkosság-mentesítése két módszerrel történik. Ahol lehetséges a hóréteg letolásával, illetve lehúzásával (ez utóbbi elsősorban külterületi utakon szükséges), valamint útszóró sóval az olvasztás és jégmentesítés történik.

Figyelemmel kell lenni azonban több fontos tényezőre:

-          Havat tolni kizárólag adott mennyiség felett (4-5 cm) és nem autók által letaposott szakaszokon lehet. Sajnos a nagy autós forgalommal ellátott területeken szinte lehetetlen havat tolni, illetve ezen szakaszokon éjszaka dolgozik a Városüzemeltető.

 

-          Az útszóró só hatása csak -4 °C-ig érvényesül. Ennél hidegebb időszakban a kiszórása értelmetlen, mivel az autók lehordják az útról, mielőtt hatása lehetne.

 

-          A felolvasztott hó, hókása, latyak nem a közlekedés akadályozása végett marad az úton, hanem a kiszórt só további olvasztó hatása miatt. Amennyiben esetlegesen idő előtt letolásra kerül az útról, a só hatása elmarad és az éjszakai fagyok ismét jegessé teszik az utat anélkül, hogy a Városüzemeltető tehetne valamit ellene.

 

-          Sok esetben a jeges- és ónos eső esetén a korábban lehullott hóréteg megtartása a célszerű, mivel az megakadályozza, illetve megtöri a jégfelület folytonosságát.

Előbbiek alapján sajnos tudomásul kell venni, hogy vannak olyan időjárási körülmények, amikor meg kell várni, hogy a természet segítsen a csúszós utak járhatóvá tételében, mivel műszakilag nincs lehetőség másra.

2016. január 3.-óta 22 tonna útszóró só került kiszórásra a Pilis közterületén, ide nem értve az állami utakat, mivel azok síkosság-mentesítéséről a közútfenntartó gondoskodik. A feladatot – a közlekedés szerinti leterheltség figyelembe vételével – folyamatosan végzi a Városüzemeltető.